9 Cara Atasi Masalah Tidur Pesakit Angin Gastrik Ekzema

Tidur Kualiti Penting Untuk Pulihkan Perut
TIDUR TIDAK KUALITI BOLEH GANGGU KESIHATAN PERUT.

Masa muda-muda dulu, permainan game Stronghold crusader, warcraft, street fighter.

3 benda ni la selalu buat saya tidur lambat dulu.
Al-maklumlah, tunggu mak ayah tidur baru boleh curi-curi main game.
Kena pula time tu komputer terletak dalam bilik tidur.

Patutlah dulu saya selalu kena sakit kepala.
Pakej dengan sakit kepala + resdung + ekzema + sakit sakit sendi.

Kenapa jadi macam ni?
Sebab ada masalah perut.
Apa kaitannya dengan tidur?
Teruskan baca, tidur ganggu kesihatan perut..


KESAN KURANG TIDUR

Kurang tidur ganggu microbiodata dalam perut.
Ada 1 kajian yang di siarkan di PLoS ONE, melibatkan pengkaji dari Nova Southeastern University (NSU.)

Mereka dapati, kaitan antara tidur dan kesihatan perut.
Mereka yang kurang mendapatkan tidur yang cukup akan cenderung dapat masalah alergik, masalah psikologi dan Parkinson.

Masalah alergik atau autoimmune berpunca dari banyak sebab.
Genetik atau pemakanan.
Mungkin pernah mengambil sebarang ubat dan macam- macam lagi.

Rata-rata saya tanya kepada mereka yang ada masalah perut dan alergik ni ada masalah tidur.

Jadi bagaimana caranya saya atasi masalah tidur?

9 CARA ATASI MASALAH TIDUR


1) Terapi Cahaya Matahari Pagi

Cahaya Matahari waktu pagi bantu kejutkan hormon cortisol badan. Hormon cortisol adaah hormon stress.
Jika hormon cortisol naik waktu siang, malam akan turun dan melatonin pula akan naik.

Hormon melatonin perlu untuk kita tidur lena dan badan rasa rileks.Jika ini berkitar secara tidak betul, ia menyebabkan malam kita rasa semangat, siang kita mula mengantuk.

Walaupun kajian saintifik tidak dapat membuktikan kaitan cahaya matahari dengan bangkitkan hormon cortisol.

Tapi ramai dapat rasakan perubahan termasuk saya sendiri dengan konsisten dapatkan cahaya matahari waktu pagi mampu tidur malam lebih lena.

Bagaimana cara terapi cahaya matahari?

  1. 30-45minit
  2. Elakkan kaca mata hitan
  3. Dapatkan secara terus, bukan dari cermin tingkap
  4. Boleh berpakaian menutup aurat
  5. Anda boleh buat earthing atau senaman ringan ketika berjemur.

Manfaat terapi cahaya matahari, antaranya:

  1. Naikkan semangat dan rasa tenang
  2. Bantu penyerapan kalsium
  3. Bagus untuk kesihatan perut.(1)

Sebaiknya kita mula bergerak aktif siang terutama waktu pagi. Senaman juga bantu tidur lebih lena di waktu malam.


2) Senaman

Ada kajian yang di siarkan di National Library of Medicine(2) ,senaman waktu pagi lebih berkesan untuk tidur lena waktu malam berbanding senaman waktu petang.

Tapi, “one size not fit all”. Lain orang lain badan, sesetengah orang lagi selesa senaman waktu petang dan dapat juga tidur dengan lena.

Jadi, lakukan yang sesuai dengan diri sendiri.
Tips senaman agar tidur lebih lena waktu malam

  • 30 minit: Utamakan kesihatan dan tidur anda dengan senaman selama 30 minit setiap hari. Senaman ringan atau buat senaman impak tinggi, lakukan ikut kemampuan diri sendiri. Berjalan kaki keliling taman dengan anak-anak, jogging, skipping.
  • Kenalpasti cara yang sesuai dan selesa dengan diri sendiri: Lain orang lain cara. Ada orang lebih selesa senaman waktu pagi dan dapat tidur lena waktu malam. Ada orang jika senaman petang lebih berkesan untuk dapatkan tidur lena. Jangan harapkan coach anda 100% beri keputusan untuk anda. Anda lah yang lebih arif tentang diri anda.
  • Get regular sleep for more intense workouts: There is a bidirectional relationship between sleep and exercise. While exercise can help you fall asleep, getting enough sleep can also help your workouts. You’ll be more inclined to get up and go to the gym after a good night’s sleep.
  • Cuba guna “fitness tracker”: Fitness trackers bagus untuk merekod prestasi dan beri motivasi untuk sentiasa bersenam.

Bagaimana senaman untuk penderita GERD?

Pilih senaman ringan saja. Antara senaman yang dibolehkan.

Briskwalk
Light jogging
Ping Shuai Gong https://youtu.be/4nOIvWi4K_8
Berenang
Memanah

3) Elakkan Makanan Penyebab Alergi/keradangan.

Apa kaitan alahan alergik dengan susah tidur malam? Elakkan makanan yang boleh mencetuskan keradangan macam gula, roti, susu lembu dan lain- lain makanan orang alergik tak boleh makan.

4) Minum Teh

Jangan salah faham, bukan minum teh hitam yang biasa tu ya..
Maksud saya teh yang boleh bantu anda tidur lena waktu malam.

Antaranya, teh chamomile dan Rooibos

Kenapa teh chamomile?

Teh chamomile mengandungi flavanoid Apigenin yang akan bertindak balas dengan reseptor benzodiazepine dalam otak.
Teh chamomile tidak mempunyai kafien seperti teh hitam.
Sesuai untuk mereka yang ada masalah gastrik, GERD dan insomnia.

Kenapa teh rooibos?

Mereka yang ada masalah sembelit memang sesuai amal rooibos tea.
Sesuai untuk mereka yang ada masalah gastrik dan GERD.
Teh rooibos juga tidak ada kafien dan rendah tannin.
Kaya dengan zat besi, potassium dan magnesium.

Berminat nak cuba Teh Rooibos?
Boleh terus klik link dibawah untuk whatsapp.

>>Saya Laila Raihana

6) Suasana yang selesa

Suasana bilik yang bagus untuk tidur adalah SEJUK, GELAP, dan SELESA.


7) Self Hypnosis

Self hypnosis bermaksud saranan pada diri sendiri untuk mencapai tahap keadaan yang diinginkan.

Contohnya ingin tidur lena. Anda boleh menipu otak anda dengan membayang badan anda seperti stokin kusuh di tengah padang bola.

Semakin lama anda merasakan badan anda semakin lemah dan terus lemah.

Ketika ini kendurkan semua otot badan anda. Pastikan badan anda dalam keadaan selesa. Terus fokus dengan lemahkan otot2 badan anda.

Anda boleh belajar lebih lagi kaedah self hypnosis untuk anxiety, untuk buang trauma, buang rasa marah, sedih.

Dengan self hypnosis juga anda boleh asah otak untuk mengawal pemakanan.
Jika anda berminat saya cadangkan anda boleh belajar dengan Master Rey.


8)Mindset dan Menulis Jurnal


Beberapa kali saya jumpa mereka yang ada masalah ini berkata “Saya dah cuba banyak cara, makan pelbagai ubat dan supplemen tapi tetap tiada perubahan”
Sebenarnya dengan kata-kata ini kita sudah menyuruh tubuh kita untuk berbuat demikian

Menulis Jurnal?

Selalunya mereka yang susah tidur malam sebab ada persoalan yang perlu diselesaikan dalam fikiran.

Nak masak apa esok?
Susun atur pasu bunga di halaman?
Cara mahu tingkatkan pendapatan?
Dan macam-macam difikirkan..

Jika jadi begini, jangan terus termenung memikirkannya di atas katil.
Segera bangkit, ambil pen dan kertas.
Tulis segala masalah, persoalan dan peta minda jalan yang perlu anda lakukan.

Adakalanya masalah yang dihadapi hanya remeh temeh.
Tapi disebabkan otak yang sedang serabut merasakan ia masalah yang besar.
Menulis jurnal, menulis refleksi diri dapat meleraikan benang yang sedang serabut.


9)Dapatkan Supplemen atau nutrisi penting dari makanan.


Untuk dapatkan tidur lena, anda boleh dapatkan salah satu supplemen ini.

Sebelum itu, sejujurnya saya sendiri hanya mengamalkan magnesium sahaja.

Kerana mineral magnesium sangat diperlukan untuk lebih 300 proses biokimia dalam tubuh.

Bermakna, amal 1 supplemen magnesium anda dapat manfaat banyak kebaikan dalam tubuh anda.

  1. Tryptophan: Boleh cuba ambil supplemen tryptophan. Tapi saya hanya ambil tryptophan dari sumber makanan seperti ayam,daging dan ikan. Ditambah dengan pengambilan supplemen magnesium. Dengan gabungan tryptophan dan magnesium, tubuh saya dapat hasilkan niacin dan serotonin yang bagus untuk mood dan otak.
  2. Supplemen melatonin: Saya tidak pernah ambil melatonin, saya pernah dengar Dr Hafiz juga tidak galakkan ambil melatonin kecuali keadaan mendesak.
  3. Magnesium: Magnesium antara mineral yang murah hilang dari badan. Terutama mereka yang ada masalah penghadaman. Saya sarankan anda mendapatkan magnesium oil atau magnesium flakes. Kerana magnesium bantu aktifkan saraf yang bertanggungjawab untuk tenangkan otak dan tubuh.

Dapatkan magnesium disini

Klik link >> Magnesium Elementz

Anda ada masalah ekzema, alergik, angin gastrik atau GERD?
Anda patut cuba REDOX ULTRA

Klik Sini =>> Redox Ultra
Rujukan:

1 ) Conteville LC, Vicente ACP. Skin exposure to sunlight: a factor modulating the human gut microbiome composition. Gut Microbes. 2020 Sep 2;11(5):1135-1138. doi: 10.1080/19490976.2020.1745044. Epub 2020 Apr 27. PMID: 32339065; PMCID: PMC7524261.

2) Fairbrother K, Cartner B, Alley JR, Curry CD, Dickinson DL, Morris DM, Collier SR. Effects of exercise timing on sleep architecture and nocturnal blood pressure in prehypertensives. Vasc Health Risk Manag. 2014 Dec 12;10:691-8. doi: 10.2147/VHRM.S73688. PMID: 25540588; PMCID: PMC4270305.

Leave a Reply

Your email address will not be published.