5 TIPS TANGANI TEKANAN DAN ANXIETY DENGAN PEMAKANAN

Please follow and like us:
Pin Share

Masalah memang ada selalu.

Masalah Kewangan.
Masalah Rumahtangga
Masalah Tempat kerja.
.
Tapi setiap orang mempunyai daya tahan berbeza dalam menghadapi stress.
.
Terutama orang ada masalah angin ni selalu frust. Takde mood. Takde semangat dan motivasi.
.
Puncanya?
Hormon Mood..
Hormon gembira.
Hormon Motivasi kita…
Iaitu hormon serotonin, 90% berpusat di sistem pencernaan. Hanya 10% SAHAJA kat otak.
.
.
Sebab tu..
Bila perut sihat. AUTOMATIK semua masalah jadi PERKARA KECIK.
Masalah dunia ni memang kecik. Akhirat yang besar wallahi..sungguh pun.
.
Bila badan kita dah SETTING okay..
Automatik kita mudah berasa syukurr sangat dengan macam-macam yang Allah bagi pada kita.
Insha Allah…
.
Jadi apakah tips untuk sihatkan perut agar dapat hasilkan hormon serotonin?
.
Nak sihatkan perut, pertama sekali haruslah baiki diet pemakanan.
.
.
TIPS KURANGKAN STRES DENGAN PEMAKANAN
.
.
Macam mana nak kurangkan stres ini..?
Makanan sangat berkait rapat dengan stres badan kita.
.

5 TIPS UTAMA KURANGKAN STRESS DENGAN PEMAKANAN

Tips ini dikongsi daripada Dr Hafiz Sulaiman, pengamal functional medicine.

1) KAEDAH MAKAN

Makan sedikit..jangan kerap sangat.

Makan secara mindful. Ambil bau dulu untuk ransang pencernaan. Dahulukan buah untuk bantu enzim pencernaan.

Jangan minum air banyak sebelum, semasa dan sejurus selepas makan. Banyakkan air antara meal utama. Minum sehingga air kencing sentiasa jernih. Tak perlu banyak.

Jangan makan masa drive, masa berjalan atau berlari. Kunyah-kunyah kacang pun tak bagus masa badan aktif.
.

2) GULA PUNCA KERADANGAN DAN KETAGIHAN.

Orang dah biasa ambil gula, akan topup lagi..makin lama makin manis.
At least air manis tu ganti lah air kosong. Ketara dah kurangkan stres tuan-puan..insha Allah.
.

3) KOPI MERUPAKAN STIMULAN YANG MENINGKATKAN STRES BADAN.

Elakkan sementara minuman berkafein seperti kopi.

Elakkan kopi waktu malam kerana ia ganggu fitrah.
.

4) PERUT IALAH PUNCA UTAMA STRES BADAN.

Masa stres, pilih makanan mudah hadam seperti nasi, bubur, protein yang mencukupi.

Jangan makan pedas-pedas masa stres.

Elakkan karbohidrat proses seperti roti, biskut, kek, jajan.
.

5) AMBIL NUTRISI MENGURANGKAN STRES SERTA MENINGKATKAN ADAPTASI TERHADAP STRES (COPING MECHANISM).

Antioksida, antiradang dan omega 3 membantu mengurangkan keradangan.

Makan banyak ikan. Buah-buahan (tak berangin punya). Sayuran hijau (tak berangin).
.
Suplemen vitamin C sangat-sangat membantu. Ia mengandungi antiradang dan antioksida. Vitamin C juga boleh kurangkan angin, sensitif dan juga alahan.
Ini adalah solusi kepada stres yang mudah, cepat dan berkesan insha Allah.
.
Kemudiannya. Baru boleh bantu detoks badan dengan nutrisi tertentu. Ini untuk kurangkan lagi bebanan stres badan.
.
Insha Allah..bila kita amalkan makanan sihat. Bila kita jaga kesihatan sistem pencernaan kita..stres akan berkurangan.
.
Selain dari pemakanan, 4 lagi perkara yang menyebabkan stress dalaman.

1 emosi negatif,
2 kurang kebergantungan kepada Allah,
3 kurang tidur berkualiti
4 beban toksin persekitaran


Ingin baiki perut dengan PROTOKOL REDOX yang di perkenalkan oleh Dr Hafiz Sulaiman?

Picit link ini

Baiki perut dengan Redox Ultra

JIKA ADA SEBARANG PERTANYAAN BOLEH KOMEN DIBAWAH ATAU MESEJ DI FB PAGE

FB PAGE PULIH PERUT DENGAN REDOX ULTRA

baiki perut masalah angin redox ultra eat4brain

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Enjoy this blog? Please spread the word :)