Testimoni Coco OCOC Bantu Anak Puan Aina Fokus

Please follow and like us:
0

Puan Aina(nama sebenar dirahsiakan) mempunyai 2 orang anak.
Fateh dan Amirul. Berusia 10 tahun dan 5 tahun.

Tahun lalu, ketika penyerahan report kad.
Menurut Cikgu Fateh.

Di kelas Fateh cepat mengantuk, mudah letih.
Keputusan akedemik juga tidak menarik.

Amirul pula ada masalah speech delay.
Perkataan yang disebutnya masih terhad.

Puan Aina pernah kecil hati dengan kakak iparnya.
Kerana merendahkan anaknya Fateh dan Amirul.

Lalu Puan Aina mencuba minuman yang diformulasikan oleh Pakar Otak Dr Rizal Abu Bakar.

Ketika bulan Oktober, 2018.
Amirul dan Fateh mula mendapat minuman sarapan OCOC.

Bulan December, ketika balik kampung cuti sekolah.
Nenek mereka mula perasan akan perubahan Amirul.

Suka bertanya, perkataan yang disebutnya semakin jelas.
Seperti ” Mirul nak main kat luar boleh?’.
Jika sebelum ini Amirul tidak mampu bercakap sepanjang itu.

Masa itu juga, kakak saudara Amirul.
Mengajarnya membaca Al-Fatihah.
Walaupun Amirul belum membacanya dengan lancar dan tepat.
Tapi, Amirul mampu mengulangnya semula setelah beberapa kali di ajar.

Antara perubahan yang ketara sekarang (Januari) adalah:

  • Fateh tidak mengantuk di kelas. Walaupun bangun awal pagi.
  • Semakin fokus dan mudah menyiapkan tugasan sekolah.
  • Tidak mengantuk ketika menyiapkan tugasan sekolah dirumah.
  • Amirul pula semakin lancar bercakap. Setiap perkataan baru dibaca ibunya dari buku cerita mudah diingat dan digunakan semula.
  • Amirul juga menghafal Al-Fatihah yang diajar kakak saudaranya bulan lepas. Walaupun sebutan tidak tepat, tapi ini satu perubahan yang baik.
  • Tangan Amirul semakin cekap memegang pensel.(Skil motor halus)

Ada banyak lagi maklum balas positif pelanggan selepas amal OCOC.
Anda boleh ke link ini untuk lihat testimoni lain.

>>Testimoni Coco OCOC

Bagaimana OCOC boleh bantu adik Fateh dan Amirul?
Sebelum itu, kita fahami bagaimana proses pembelajaran itu berlaku.
Dan apa yang otak perlukan untuk proses itu?

Klik sini OCOC eat4brain

Apa Otak Perlukan Untuk Bekerja Dengan HEBAT?

Otak kita ibaratkan sebagai hardware.
Manakala ilmu atau pelajaran yang diterima
adalah software.

Bayangkan satu software yang bagus dan besar.
Hendak dimasukkan ke hardware yang berkapasiti kecil.

Tentu saja ia tidak dapat dilakukan.


Sebelum saya cerita lebih lanjut tentang OCOC.
Kita fahamkan dahulu.

Bagaimana keadaan otak kita ketika proses pembelajaran?

Otak kita yang lembut seperti tofu ini,
mengandungi lebih 100 billion sel otak.

Apabila pembelajaran berlaku.
Dendrit pada neuron menerima maklumat dari neuron lain.
Maklumat itu bergerak ke terminal sinap melalui axon.

Tanpa perlu diarah dan dikawal.
Maklumat bergerak cepat.
Kemudian, neuron mula berhubung dengan yang lain.

Ia menjadikan laluan neural semakin kuat .

Apabila otak berhubung.
Maknanya otak berubah.

Otak berubah setiap kali mendapat ilmu baru.
Ia boleh terjadi hingga ke akhir hayat pemiliknya.

Ini yang dipanggil otak plastik atau neuroplastik.

sel neuron eat4brain
sel-otak-neuron-eat4brain

Sumber Photo: Einstein Never Use Flash Card

Semakin banyak sel otak berhubung.
Otak semakin kuat, dan semakin peka terima ilmu baru.

Tapi proses ini tidak mudah.
Jika asas yang diperlukan pada otak tidak mencukupi.

Apakah asas itu?
Nutrisi otak atau neuronutrisi yang diperlukan untuk otak bekerja.

Otak kita sentiasa dalam keadaan “on”.
Walaupun anda sedang tidur.

Ia mengawal segala pemikiran, pergerakan,
degupan jantung, pernafasan, hormon dan deria rasa.

Ia bekerja selama 24 jam dan 7 hari.
Bermakna otak perlukan lebih tenaga nutrisi untuk bekerja.

Tenaga itu datang dari makanan harian kita.
Apa yang kita makan, mempengaruhi struktur dan fungsi otak.
Dan termasuklah mood kita.

Seperti kereta mewah.
Ia berfungsi baik jika diisi bahan api premium.
Dan akan rosak jika menggunakan minyak murah atau kurang kualiti.

Makanan yang berkualiti akan melindungi otak dari ‘oxidative stress’. Iaitu bahan buangan radikal bebas yang merosakkan sel otak.

Makanan kurang kualiti seperti jajan, gula putih dan tinggi proses.
Bukan saja kurang kebaikannya pada otak.
Malah punca keradangan dan keburukan pada otak.

Banyak kajian yang membuktikan hubung-kait antara pemakanan gula putih dengan potensi otak. Malah boleh menyebablan pemiliknya menjadi mengalami tekanan perasaan.

Jadi, apa ada dalam OCOC yang dikatakan boleh bantu tingkat potensi otak?


Apa Yang Ada Dalam OCOC Dapat Bantu Potensi Otak?

Khasiat dalam OCOC menyasarkan 3 bahagian dalam otak.
Iaitu:

1.Prefontal Cortex

Bahagian depan kepala. Tempat mengawal perasaan, menyusun ayat, mengatur tindakan dan perancangan.

Mereka yang berfikiran kurang matang boleh dikaitkan dengan masalah bahagian ini.

2. Temporal Lobe

Bahagian pembelajaran. Bahagian ini juga penting untuk fokus.
Dan juga

3. Hippocampus

Maklumat yang dihafal akan disimpan ke bahagian hippocampus.

Jadi jika ingin mempunyai daya ingatan yang hebat?
Perlu cantikkan otak bahagian hippocampus ini.


dapatkan coco ococ eat4brain
Atau whatsapp
Firdaus +601111443043 Laila +01111333043

Antara nutrisi yang ada dalam OCOC untuk otak.

Niacin

Niacin bantu meransang penghasilan hormon

  • dopamin,
  • norepinephrine
  • dan serotonin.

Kesemuanya membantu dalam

  • memori,
  • pembelajaran,
  • kemampuan berfikir,
  • kekuatan mengingat,
  • kestabilan mood
  • dan kelajuan berfikir.

Tingkatkan pengeluaran BRAIN DERIVED NEUROTROPIC FACTOR (BDNF). Mereka yang tinggi BDNF seorang yang bijak, produktif dan kuat ingatan.

Kekurangan Niacin boleh menyebabkan dengan

  • moody,
  • marah marah,
  • letih,
  • sukar tidur
  • dan pada kes kes tertentu masalah kesihatan mental.

Niacin bertindak sebagai anti oksida.
Menghalang kerosakan sel oleh radikal bebas

Flavanoids

Flavanoids sejenis antioksida.

Ia menghalang kerosakan sel.
Dari radikal bebas dan ion metal.

Meningkatkan memori dan mood.

Tryptophan

Tryptophan dari kumpulan acid amino.
Biasanya ada didalam makanan protin.

Manfaatnya sangat luar biasa.
Ia bantu kita tidur lebih lena.

Kenapa tidur lebih lena itu penting?

Kerana tidur yang lena..

  • Bantu mood sentiasa baik
  • Mempengaruhi sikap seseorang.
  • Terutamanya pada anak kecil.
  • Pada orang dewasa, menjadikan sikap lebih tenang 
  • dan tidak pemarah.
  • Kekurangan Tryptophan mungkin berkaitan dengan masalah depression dan anxiety
  • Bantu memindahkan memori jangka pendek ke memori jangka panjang.

Magnesium

Magnesium dari sumber coklat.
Bermanfaat untuk kesihatan sel.

Magnesium memain peranan penting pada otak.
Kajian yang disiarkan dari The Journal of Neuroscience.
Magnesium bantu rawat masalah hilang ingatan dan kognitif.

Ginkgo Biloba

Pokok Ginkgo Biloba bukanlah pokok ulam pegaga.
Boleh didapati di China, Jepun.

Antara kebaikan Ginkgo Biloba untuk otak adalah:

  • Ia bantu melancarkan peredaran darah. Termasuklah dalam otak.
  • Melancarkan neurotransmitter. Kimia yang digunakan sel otak untuk berhubung dengan sel otak yang lain.
  • Menyuburkan pertumbuhan sel-sel otak
  • Melindungi otak dari toksik dan radikal bebas. Seperti Alumminium.

Serotonin

Serotonin adalah neurotransmitter.
Bantu menaikkan mood positif, hubungan sosial, daya ingatan, tidur yang kualiti dan selera makan.


Isi Kandungan Coco OCOC

eat4brain kandungan ococ

Dark Coklat/ Coklat Hitam

5 Kebaikan Coklat 

1. Tinggi nutrisi

Dark coklat atau coklat hitam yang mengandungi 70-89% cocoa mengandungi

67% zat besi
58% magnesium
89% copper
98% mangan
dan mengandungi banyak potassium, phosphorus, zinc dan selenium.

Kandungan caffeine dalam coklat sangat sedikit, tidak akan menyebabkan anda terjaga di waktu malam.

2. Tinggi antioksida

Dark coklat mengandungi banyak kimia organik yang berfungsi sebagai antioksida.

Seperti polyphenols, flavonols dan catechins.

3. Menurunkan kolesterol ‘jahat’

Kajian ada membuktikan dark coklat mengandungi tinggi antioksida meningkatkan HDL dan menurunkan LDL (kolesterol ‘jahat’).

Kolesterol jahat ini boleh bertindak sebagai radikal bebas dan merosakkan saluran arteri pada jantung.

4. Memelihara kulit dari panahan matahari

Ada kajian membuktikan flavonol dalam dark coklat melindungi kulit dari terbakar terkena panas matahari.

Dan dark coklat meningkatkan peredaran darah bawah kulit muka.

Jadi, kalau nak ‘jenjalan’ ke pantai boleh lah makan dark coklat.

5. Meningkatkan fungsi otak

Yang ini ramai sudah tahu. Dark coklat bantu meningkatkan fungsi otak.

Satu kajian terhadap sekumpulan sukarelawan. Memakan coklat yang tinggi flavanol dalam masa 5 hari meningkatkan peredaran darah dalam otak.

Ginkgo Biloba

GINKGO

Dalam Ginkgo Biloba ada 140 kompaun kimia.
Yang paling BEST bila ada FLAVONOIDS dan TERPENOIDS

Yup.. kedua kompaun kimia ni bagus untuk otak

Antara kebaikan Ginkgo Biloba untuk otak adalah:

  • Ia bantu melancarkan peredaran darah. Termasuklah dalam otak.
  • Melancarkan neurotransmitter. Kimia yang digunakan sel otak untuk berhubung dengan sel otak yang lain.
  • Menyuburkan pertumbuhan sel-sel otak
  • Melindungi otak dari toksik dan radikal bebas. Seperti Alumminium

Gula Kelapa

GULA KELAPA
coconut sugar

Dr Rizal Abu Bakar memilih gula organik dari indonesia.
Iaitu gula semut atau kita panggil gula kelapa.

Gula kelapa diambil dari getah pokok kelapa.

American Diabetes Association (ADA) mengatakan gula kelapa selamat diambil pesakit diabetes dalam JUMLAH YANG SEDERHANA.

Glisemik Indeks gula kelapa menurut Food and Nutrition Research Institute of the Philippines,adalah 35.

Maknanya lagi rendah dari madu dan gula tebu.
Dan sudah tentu lagi baik dari gula putih.

Dalam gula kelapa ada INULIN.
Sejenis ‘ fermentable prebiotic fiber’ yang bagus untuk menjana keseimbangan bakteria dalam perut.

Dan bagus untuk diabetes type 2 mengawal gula.Gula kelapa juga ada sedikit amaun mineral, antioksida dan fiber.

Sebab tu gula kelapa pilihan baik mengantikan gula putih..

Susu Kambing

Dalam minuman coco OCOC ada susu kambing organik dari Holland.

Biasa dengar kan? Kalau minum susu.
Perut jadi sakit? Ada yang alergik.

Tapi itu tidak berlaku bila minum susu kambing sebab susu kambing juga boleh bertindak sebagai anti-keradangan.

Sesuai untuk perut sensitif.
Dan mudah dihadam.

Semua tahu susu memang tinggi kalsium.
Yang bestnya susu kambing ni sekali pakej dengan vitamin D.

Vitamin D bantu penyerapan kalsium dengan baik.

Jadi, jangan risau dengan osteoporosis sebab dalam susu kambing ada Protin CSN1S2 bertindak sebagai anti-osteoporosis.


Siapa Patut Amalkan OCOC?

Coco OCOC boleh diamalkan oleh sesiapa sahaja.
Oleh mereka yang impikan kesihatan otak yang baik.

coco ococ eat4brain

Atau

Leave a Comment

Enjoy this blog? Please spread the word :)